minibus hire Leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm struga lajme
ANALIZA: Rihapja e shkollave, një “e keqe” e domosdoshme - Struga.net

ANALIZA: Rihapja e shkollave, një “e keqe” e domosdoshme

0

Rikthim apo vala e dytë – sido që e quani, situata aktuale e koronavirusit është shqetësuese.

Provat sugjerojnë që infeksione të reja po rriten në shumë vende evropiane, përfshirë Britaninë. Në nivel global, pandemia vazhdon të përshpejtohet.

Karantinimi na lejoi të kontrollojmë përhapjen e virusit, megjithatë, dhe vera ka ndihmuar në mbajtjen e niveleve të infeksionit, me shumë vende pune që nuk janë rihapur plotësisht, universitete dhe shkolla të mbyllura, përdorimi i paktë i transportit publik, dhe njerëzit që kryesisht po takohen jashtë në mot të ngrohtë, që nuk është i favorshëm për mbijetesën virale.

Por ngritja graduale e rasteve me Covid, na ka treguar që kemi arritur – nëse jo tejkaluar tashmë – kufijtë absolut të lehtësimit të kufizimeve. Ka shenja shqetësuese se kemi në rrezik të shkojmë në drejtim të gabuar.

Ndërsa vjeshta afrohet, do të jemi të detyruar të bëjmë zgjedhje të vështira në mënyrë që të vazhdojmë ta ulim transmetimin gjatë rifillimit të ekonomisë, rritjen e punësimit. Nuk ka përgjigje të lehta, por një gjë është e qartë: rihapja e shkollave duhet të jetë përparësi.

Të rinjtë janë ndikuar në mënyrë disproporcionale nga Covid. Mbyllja e klasave dëmton arsimimin dhe mirëqenien e tyre, veçanërisht ata që janë të pafavorshëm, për të cilët shkolla mund të jetë hapësira e tyre e sigurt. Arsimi është një rrugë kryesore për të zvogëluar pabarazitë sociale, që kjo sëmundje në fakt po i përshkallëzon. Shkollat ​​gjithashtu mund të ndihmojnë të rinjtë të kuptojnë këtë pandemi dhe masat e nevojshme për ta përballuar atë. Hapja e shkollave gjithashtu do të lejojë që prindërit të rifillojnë punën.

Shumë mësues janë të shqetësuar në mënyrë të kuptueshme – për nxënësit e tyre, veten dhe komunitetet, kështu që është e rëndësishme që t’u japim atyre siguri për shëndetin e tyre dhe t’u lejojmë të ndjehen të sigurt për t’u rikthyer në punë.

Nuk ka diçka të tillë si rreziku zero, natyrisht. Ndërsa fëmijët kanë më pak rrezik nga virusi, hapja e klasave do të sjellë dhe rritjen e transmetimit komunitar të sëmundjes.

Kemi vetëm një dritare të vogël për të zvogëluar infeksionet përmes masave të shëndetit publik: larja e duarve, mbajtja e maska, mbajtja e distancave fizike dhe rritja e aftësive të kujdesit klinik. Në të njëjtën kohë, ne duhet të vazhdojmë të zhvillojmë vaksina, trajtime dhe teste. Ne duhet të përmirësojmë gjurmimin e kontaktit, duke identifikuar më shumë raste dhe siguruar të dhëna më të mira.

Nëse e përdorim këtë dritare të vogël me mençuri, ne do të jemi në pozitën më të mirë për të rihapur shkollat, për të mbrojtur punonjësit e kujdesit shëndetësor, të rifillojmë ekonominë dhe të përgatitemi për atë që përndryshe mund të jetë një vjeshtë e vështirë. Nëse nuk i bëjmë këto, ne mund të mos jemi në gjendje të rihapim shkollat ​​pa futur kufizime të reja diku tjetër. Më shumë vështirësi do të përballemi – nëse nuk veprojmë tani!

Share.

Comments are closed.