minibus hire Leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm struga lajme online mortgage broker online university
Të gjitha gjërat që duhet t`i dini për vaksinën Pfizer - Struga.net

Të gjitha gjërat që duhet t`i dini për vaksinën Pfizer

0

Çfarë është dhe për çfarë shërben?

Vaksina COVID-19 mRNA BNT162b2 (Comirnaty) është një vaksinë e destinuar për të parandaluar sëmundjen e koronavirusit 2019 (COVID-19) në individë të moshës 16 vjeç e lart. Ajo përmban një molekulë të quajtur ARN-të dërguar (mARN) me udhëzime për krijimin e një proteine ​​që gjendet në SARS-CoV-2, virusi përgjegjës për COVID-19. Vaksina nuk përmban virus dhe nuk mund të shkaktojë sëmundje.

Si administrohet?

Vaksina COVID-19 mRNA BNT162b2 (Comirnaty) jepet me dy injeksione, zakonisht në muskulin e krahut të sipërm, me të paktën 21 ditë distancë, transmeton Scan.

Si funksionon?

Viruset SARS-CoV-2 infektojnë njerëzit duke përdorur një proteinë sipërfaqësore, të quajtur Spike, e cila vepron si një çelës duke lejuar që viruset të hyjnë në qeliza, ku ata më pas mund të riprodhohen. Të gjitha vaksinat aktualisht nën studim janë zhvilluar për të nxitur një përgjigje që bllokon proteinën Spike dhe kështu parandalon infeksionin qelizor. Vaksina COVID-19 mRNA BNT162b2 (Comirnaty) është bërë me molekula të acidit ribonukleik të dërguar (mRNA) që përmbajnë udhëzime për qelizat e personit të vaksinuar për të sintetizuar proteinat Spike. Në vaksinë, molekulat e ARN-së futen në një fshikëzë lipidike mikroskopike që lejon që ARNi të hyjë në qeliza. Pasi të injektohet, ARNi absorbohet në citoplazmën e qelizave dhe fillon sintezën e proteinave Spike.

Proteinat e prodhuara stimulojnë sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa specifikë. Tek ata që janë vaksinuar dhe janë të ekspozuar ndaj infeksionit viral, antitrupat e prodhuar në këtë mënyrë bllokojnë proteinat Spike dhe parandalojnë hyrjen e tyre në qeliza. Vaksinimi gjithashtu aktivizon qelizat T që përgatisin sistemin imunitar për t’iu përgjigjur ekspozimit të mëtejshëm të SARS-CoV-2 Vaksina, pra, nuk fut virusin aktual në qelizat e të vaksinuarit, por vetëm informacionin gjenetik që i nevojitet qelizës për të ndërtuar kopjet e proteinës Spike. Nëse, në një fazë të mëvonshme, personi i vaksinuar duhet të vijë përsëri në kontakt me SARS-CoV-2, sistemi i tij imunitar do ta njohë virusin dhe do të jetë gati për ta luftuar atë. ARNi i vaksinës nuk qëndron në trup por degradon pak pas vaksinimit, përcjell albinfo.ch.

Çfarë përmban ajo?

COVID-19 mARN BNT162b2 (Comirnaty) përmban një ARN të dërguar që nuk mund të përhapet vetë në qelizat pritëse, por indukton sintezën e antigjeneve të virusit SARS-CoV-2 (të cilat i kodon vetë). Antigjenet S të virusit stimulojnë përgjigjen e antitrupave të personit të vaksinuar me prodhimin e antitrupave neutralizues. RNA mesazher është i mbyllur në liposome të formuara nga ALC-0315 dhe ALC-0159 për të lehtësuar hyrjen në qeliza. Vaksina gjithashtu përmban përbërës të tjerë: • 1,2-Distearoyl-sn-glicero-3-fosfokolinë • kolesterol • dihidrat fosfat natriumi dibazik • fosfat kaliumi monobazik • klorur kaliumi • klorur natriumi • saharoze • ujë për injeksione.

Sa efektive është?

Rezultatet e këtyre studimeve treguan se dy doza të vaksinës COVID-19 mRNA BNT162b2 (Comirnaty) e dhënë 21 ditë larg mund të parandalojnë që 95% e të rriturve të moshës 16 vjeç e lart të zhvillojnë sëmundjen COVID-19 me rezultate thelbësisht homogjene nga mosha, gjinia dhe përkatësia etnike. Ulja prej 95% i referohet ndryshimit midis 162 rasteve që ndodhën në grupin e mbi 18 mijë personave që morën placebo dhe vetëm 8 rasteve që ndodhën në mbi 18 mijë që morën vaksinën.

A është mbrojtja efektive menjëherë pas injeksionit?

Jo, efikasiteti u demonstrua një javë pas dozës së dytë.

Sa zgjat mbrojtja e shkaktuar nga vaksina?

Kohëzgjatja e mbrojtjes nuk është përcaktuar ende me siguri sepse periudha e vëzhgimit ishte domosdoshmërish disa muaj, por njohuritë mbi llojet e tjera të koronavirusëve tregojnë se mbrojtja duhet të jetë së paku 9-12 muaj.

Të gjitha gjërat që duhet t`i dini për vaksinën Pfizer shkruan Albinfo.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2014 - 2020 Struga.net | Privacy policy