minibus hire Leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm struga lajme online mortgage broker online university
Testi i shpejtë për asimptomatikët - Struga.net

Testi i shpejtë për asimptomatikët

0

Nëse asimptomatikët janë vërtetë, pa simptoma, si mund të identifikohen dhe izolohen për t’i parandaluar ato të kontribuojnë në përhapjen e koronavirusit të ri?

Ideja e testeve ‘tapet’, që kemi mësuar në muajt e fundit, është vërtet e vështirë për t’u zbatuar: testimi i secilit person do të përfshinte një humbje kohe dhe burimesh të paqëndrueshme (reagjentë dhe personale).

Tani, megjithatë, studiuesit izraelitë nga Universiteti Ben-Gurion, Instituti Kombëtar i Bioteknologjisë, Universiteti i hapur i Izraelit dhe Qendra Mjekësore e Universitetit Soroka po propozojnë një zgjidhje alternative, një provë grupore që është në gjendje të identifikojë subjektet pozitive njëkohësisht. Ja se si funksionon.

P-Best

Në një artikull të botuar në Science Advances, studiuesit shpjegojnë se ata kanë vërtetuar vlefshmërinë e metodës që ata zhvilluan, të quajtur P-Best, në një grup prej 384 personash.

Në vend që të testonin mostrat biologjike një nga një, shkencëtarët kryen vetëm 48 analiza duke grumbulluar mostrat. Konkretisht, 384 mostrat u ndanë në 48 pishina, secila prej të cilave përbëhej nga një grup unik prej 48 mostrash. Në këtë mënyrë, secila mostër ishte e pranishme në 6 pishina të ndryshme, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Pasi u morën rezultatet e 48 testeve të grumbulluara, shkencëtarët përdorën algoritmin special për të zbuluar se cili nga mostrat individuale ishte pozitiv. Në këtë rast të veçantë ata gjetën 5.

Performanca e P-Best u vu përsëri në provë përsëri në një grup më të madh, i përbërë nga 1111 punëtorë asimptomatikë ose pauci-simptomatikë në sektorin e shëndetësisë (mjekë, infermierë, asistent shëndetësor, por edhe staf administrativ). Në këtë rast, studiuesit hartuan sistemin për të ekzekutuar vetëm 144 teste.

Skaner masiv

Kjo metodë, argumentojnë studiuesit, është e aftë të japë rezultate në një orë dhe mund të zbatohet nga çdo laborator diagnostikues në botë. Mund të konfigurohet në bazë të shkallës së vlerësuar të transportuesve: sa më i ulët të jetë, aq më i lartë është efikasiteti.

“P-Best është ideal për të kryer një ekzaminim të bartësit të viruseve kur shkalla e infeksionit është shumë e ulët, më pak se 1%”, tha Tomer Hertz nga Universiteti Ben Gurion. “Miratimi i tij do të rezultojë në kursime të konsiderueshme në reagentët dhe burimet e tjera diagnostikuese duke rritur në masë të madhe kapacitetin e provës.”

Metoda e shpejtë dhe me kosto të ulët, e aprovuar nga ministri i Izraelit të Shëndetësisë, tashmë po zbatohet në laboratorët klinikë të shtetit të Izraelit si një mjet shtesë për të përmirësuar përhapjen e Sars-Cov-2 dhe për të parandaluar një valë të re.

Testi i shpejtë për asimptomatikët shkruan Albinfo.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2014 - 2020 Struga.net | Privacy policy